-->

Saopštenje VI sjednica NSCNM

05 oktobar 2015

U neđelju, 4. oktobra 2015. godine, u Savinom Selu je održana VI sjednica Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine na kojoj je potvrđeno jedinstvo i zajedničko djelovanje postignuto na prijethodne dvije sjednice.

Izborom članova i predsjednika 4 statutom predviđena odbora, koonstituisani su odbori za kulturu, obrazovanje, službenu upotrebu jezika i pisma i informisanja. Od ukupnog broja članova odbora,  8 članova je iz Novog Sada, 6 iz Lovćenca, 5 iz Vrbasa, 2 člana odbora su iz Beograda, a po 1 iz Aleksinca, Kruščića, Kule, Bačke Topole i Prokuplja. Predsjednik Odbora za obrazovanje je prof. dr Tadija Eraković, predsjednik Odbora za kulturu Vesna Grgurović, predsjednik Odbora za informisanje Miloš Paović i predsjednik Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Zoran Martinović.
Donijeta je i odluka o raspisivanju Konkursa za sufinansiranje programa i projekata crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji iz oblasti: kulture, obrazovanja na crnogorskom jeziku, informisanja i službene upotrebe crnogorskog jezika. Sredstva opredijeljena za ovaj konkurs iznose 2. miliona dinara, a pravo apliciranja imaju organizacije pripadnika crnogorske nacionalne zajednice sa sjedištem u Republici Srbiji.

Usvojene su i izmjene i dopune Statuta kojim se predviđa da Nacionalni savjet ima tri potpredsjednika koji su raspoređeni po teritorijalnom principu za Vojvodinu, Beograd i centalnu Srbiju.Luča - televizijska emisija posvećena crnogorskoj nacionalnoj zajednici emituje se na drugom programu RTV. Termini emitovanja su ponedeljak u 12h i utorak u 15.20h. Do sada su u emisijama prikazani brojni kulturni događaji koje je organizovao Nacionalni Savjet, kao i udruženja Crnogoraca.