-->

Slaviša Grujić razgovarao sa delegacijom Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine

06 april 2015

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić danas je u Pokrajinskoj vladi održao radni sastanak sa delegacijom Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine: zamjenikom predśednika Branislavom Sekulićem, predśednikom Izvršnog odbora Miloradom Radojevićem i članicom Izvršnog odbora Nadom Trpkom – Sarić. 

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine osnovan je 2014. godine sa śedištem u Vrbasu, a ove godine se, nakon konstituisanja, pojavio po prvi put na konkursima Sekretarijata za kulturu i javno informisanje sa projektima udruženja crnogorske nacionalne manjine.

Sekretar Slaviša Grujić izrazio je zadovoljstvo osnivanjem Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, s obzirom na to da je to pravi način da se očuva kultura, običaji, jezik i pismo ove zajednice, u skladu sa onim što su učinile i druge nacionalne zajednice na temelju Ustavom zagarantovanih prava.

Delegacija Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine zahvalila se na prijemu, naglasivši da Crnogoraca u Vojvodini ima oko 27.000, dok ih se u Srbiji takvim izjasnilo 38.500 građana. Za sada je u službenu upotrebu crnogorski jezik uveden samo u opštini Mali Iđoš, jer je Nacionalni savjet tek osnovan i uči na iskustvima i primjerima drugih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

„Naš cilj jeste da kroz brojne aktivnosti udruženja, kulturno-umjetničkih društava i nevladinih organizacija na najbolji mogući način promovišemo kulturu, jezik, pismo i običaje crnogorskog naroda, kao i da uspostavimo dobru regionalnu saradnju i iskoristimo brojne mogućnosti za razmjenu izložbi, promociju kulturne baštine, kao i upoznavanje običaja i specifičnosti naše nacionalne zajednice“ zaključili su u svom izlaganju predstavnici Savjeta.

 

Luča - televizijska emisija posvećena crnogorskoj nacionalnoj zajednici emituje se na drugom programu RTV. Termini emitovanja su ponedeljak u 12h i utorak u 15.20h. Do sada su u emisijama prikazani brojni kulturni događaji koje je organizovao Nacionalni Savjet, kao i udruženja Crnogoraca.