×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 389

-->

Vlada Vojvodine podržava osnivanje zavoda za kulturu crnogorske nacionalne zajednice

28 januar 2016

Predsjednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić održao je sastanak sa  predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne zajednice Branislav Sekulić i konzul Republike Crne Gore Miodrag Kankaraš. Sekulić je upoznao pokrajinskog premijera sa inicijativom za osnivanje zavoda za kulturu vojvođanskih Crnogoraca, po ugledu na druge nacionalne zajednice, koje to pravo ostvaruju u Vojvodini.  On se zahvalio Pokrajinskoj vladi na dosadašnjoj kontinuiranoj podršci crnogorskoj zajednici u Vojvodini, a prije svega na podršci da zaživi Nacionalni savjet crnogorske nacionalne zajednice.

Osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca bio bi korak naprijed  ka tome da i crnogorska zajednica postepeno ostvaruje prava koja joj po zakonima Srbije pripadaju, a koja omogućavaju nesmetano razvijanje i čuvanje tradicije, kulture i jezika.

Predsjednik Pajtić je istakao da, kao što je podržala inicijativu za osnivanje Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne zajednice, Pokrajinska vlada podržava i inicijativu za osnivanje zavoda za kulturu Crnogoraca. Kako je predsjednik Pajtić naveo, jedan od ciljeva pokrajinske administracije jeste da se, kao i do sada, održi visok stepen očuvanja i unaprijeđenja položaja pripadnika nacionalnih zajednica u Vojvodini, odnosno da im se omogući nesmetano ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, nauke, očuvanja kulture, jezika i tradicije.

Luča - televizijska emisija posvećena crnogorskoj nacionalnoj zajednici emituje se na drugom programu RTV. Termini emitovanja su ponedeljak u 12h i utorak u 15.20h. Do sada su u emisijama prikazani brojni kulturni događaji koje je organizovao Nacionalni Savjet, kao i udruženja Crnogoraca.