×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 389

-->

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji u novom prostoru

30 januar 2016

U Vrbasu je uz veliki broj značajnih zvanica održano svečano otvaranje prostorija Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine. Riječ je o objektu površine 400 kvadratnih metara koji se nalazi u centru grada u ulici Maršala Tita 47.

Novi “Crnogorski dom” su svečano otvorili ambasador Republike Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović i predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, Ratko Šoć koji je rekao da će osim kancelarija Savjeta ovo biti mjesto gdje će se održavati izložbe, predstave, književne večeri, radionice i drugi kulturni događaji.

Na otvaranju je predstavljena izložba "Oktoih" autora Dimitrija Popovića, eminentnog crnogorskog slikara, grafičara i književnika koji živi i radi u Zagrebu.

Ovaj prostor je Savjet dobio na korišćenje od Razvojnog fonda AP Vojvodine uz podršku Vlade Vojvodine. Prisutnima se na otvaranju obratio potpredsjednik Skupštine APV, Milivoj Vrebalov koji je rekao da su Crnogorci važan dio Vojvodine i da bi trebalo da čuvaju svoju tradiciju i slavnu istoriju.

Uprava za dijasporu Crne Gore takođe je učestvovala u ovom važnom projektu i direktor Uprave, Predrag Mitrović je najavio dalju pomoć Nacionalnom savjetu.

Ovom događaju su prisustvali i generalni konzul Crne Gore u Srbiji, Miodrag Kankaraš, predsjednik opštine Vrbas,  Bratislav Kažić, zatim Mihailo Brkić zamjenik direktora Razvojnog fonda APV i predstavnici brojnih udruženja Crnogoraca u Srbiji.

Foto galerija

Luča - televizijska emisija posvećena crnogorskoj nacionalnoj zajednici emituje se na drugom programu RTV. Termini emitovanja su ponedeljak u 12h i utorak u 15.20h. Do sada su u emisijama prikazani brojni kulturni događaji koje je organizovao Nacionalni Savjet, kao i udruženja Crnogoraca.