-->

Crnogorska zastava u Skupštini Vojvodine

02 februar 2016

Zastava Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine postavljena je u holu Skupštine AP Vojvodine sa zastavama ostalih manjinskih savjeta. Tim povodom predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor primio je danas konzula Republike Crne Gore Miodraga Kankaraša i zamjenika predsjednika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine Branislava Sekulića, sa kojima je razgovarao o planovima u radu konzulata koji je prije pola godine otvoren u Sremskim Karlovcima, kao i o pitanjima važnim za crnogorsku nacionalnu zajednicu u Vojvodini.

Predsjednik Pastor i konzul Kankaraš su istakli  da, pored turizma i značajne privredne razmene između Vojvodine i Crne Gore, i dalje postoji veoma širok prostor za unaprijeđenje saradnje u različitim oblastima, koji bi se mogao obogatiti konkretnim sadržajima.

Branislav Sekulić se zahvalio se predsjedniku i Skupštini APV na dosadašnjoj podršci crnogorskoj zajednici u Vojvodini, kao i podršci Nacionalnom savetu crnogorske nacionalne manjine od njegovog formiranja do danas.

Sekulić i Pastor su na sastanku razgovarali i o mogućnostima i potrebi što skorijeg osnivanja zavoda za kulturu vojvođanskih Crnogoraca, u svrhu daljeg unaprijeđenja i očuvanja kulture, jezika, tradicije, a u skladu za zakonskom regulativom Republike Srbije.


    

Luča - televizijska emisija posvećena crnogorskoj nacionalnoj zajednici emituje se na drugom programu RTV. Termini emitovanja su ponedeljak u 12h i utorak u 15.20h. Do sada su u emisijama prikazani brojni kulturni događaji koje je organizovao Nacionalni Savjet, kao i udruženja Crnogoraca.