-->

Saopštenje

28 oktobar 2015

U organizaciji Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Republici Srbiji i opštine Mali Iđoš u Lovćencu je u poneđeljak, 26. oktobra, održana centralna manifestacija obilježavanja 70 godina od kolonizacije Crnogoraca u Vojvodinu.

U prepunoj sali Doma kulture prikazan je kulturno umjetnički program u izvođenju KUD „Ljubo Božanović” iz Podgorice, i dva društva iz Lovćenca – Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija” i KUD „Njegoš”. Program je vodio istaknuti crnogorski kulturni pregaoc Dragan Mitov Đurović.
Proslavi su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, pokrajinskih i republičkih organa, delegacija iz Crne Gore, predstavnici drugih nacionalnih savjeta i veliki broj ljudi iz kulturnog i javnog života Vojvodine.

Prisutnima su se obratili: Aleksandra Vučinić, predsjednica IO Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, Marko Rovčanin, predsjednik opštine Mali Iđoš, Nenad Čanak ispred antifašista Vojvodine, Dijana Vukomanović, izaslanica potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića, Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu Crne Gore i Dragan Kankaraš, konzul Crne Gore u Vojvodini.

Manifestaciji su prisustvovali i Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji, Miodrag Vuković, predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju i iseljenike Skupštine Crne Gore i Nenad Stevović, šef Odsjeka za identitetska pitanja u Upravi za dijasporu Crne Gore.

Za vrijeme procesa kolonizacije i agrarne reforme koji se odvijao u periodu od 1945. do 1948. godine u Vojvodinu je naseljeno ukupno 6681 crnogorska porodica, od čega 6043 iz matične domovine i 638 iz drugih djelova Jugoslavije. To je ukupno iznosilo 38450 pripadnika crnogorske zajednice i zaslužuje epitet iseljavanja epskih razmjera, imajući u vidu da je to predstavljalo više od 10% tadašnjeg ukupnog stanovništva Crne Gore.

Luča - televizijska emisija posvećena crnogorskoj nacionalnoj zajednici emituje se na drugom programu RTV. Termini emitovanja su ponedeljak u 12h i utorak u 15.20h. Do sada su u emisijama prikazani brojni kulturni događaji koje je organizovao Nacionalni Savjet, kao i udruženja Crnogoraca.