-->

Saopštenje NSCNM

19 decembar 2017

Broj: 01- 1008

SAOPŠTENJE

Duboko vjerujući u namjere Crnogorske partije da nas posavjetujete kako racionalno i namjenski trošiti novac, a pritom ga neopravdati, ipak, iako nijesmo htjeli biti dio političkog blata i rijalitija kako ne bismo davali besplatnu reklamu ovoj veoma bitnoj političkoj opciji, moramo građanima dati objašnjenje za sve one tvrdnje koje pomenuta gospoda iznose kako po sto puta ponovljena laž ne bi postala istina. Spletke i intrige koje šire putem saopštenja u ime CP i pojedinih udruženja gdje su, začudo sve isti članovi ali funkcije ispremetane, sigurno samo štete interesu i ugledu Crnogoraca u Srbiji, ali i u Crnoj Gori. Ta ista politička opcija, kao ni pet ili šest udruženja sastavljena od istih ljudi, nijesu ni učestvovala u inicijativi za formiranje Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji iz više razloga. Prvi je da gube privilegije i ekskluzivitet odnosa sa institucijama u Crnoj Gori koje su ostvarili zahvaljujući ličnim kontaktima u nekim prošlim vremenima, drugi je da pokažu da su oni jedini pravi i validni predstavnnik Crnogoraca u Srbiji, što srećom nijesu uspjeli, i treći naravno novac. Kada u tome nijesu uspjeli, brže bolje su se priključili radu Savjeta vječito uslovljavajući prisustvo svojih članova, sa nekim finansijskim elementima. Tada nijesu tražili mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije jer sredstva koja su dobili na tim konkursima su više stotina hiljada dinara i nije im smetalo što su podnosioci njihova udruženja, a naravno veliki dio nikada nijesu opravdali. Za to vrijeme, kroz političko djelovanje gdje su pokazali rezultate kojima se ponose svi Crnogorci, vrijedno su radili na smanjenu broja Crnogoraca u Srbiji. Od nastanka ove političke gromade, u Srbiji broj Crnogoraca bilježi meteorski pad. Podsjetićemo, Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji je osnovan 2014. godine. „Crnogorska „ partija u svojim izbornim kampanjama za nosioca liste ima „Crnogorca“ Jošku Broza, podržava PSG, na lokalu najprije blati SNS, a potom uz neki neobjašnjiv politički manevar i zaokret kakav se čak i u Srbiji ne pamti, uz naravno „objektivne“ razloge, poziva građane Lovćenca da podrže listu koju su prethodno kritikovali, a na njoj nema nijednog člana CP! Istovremeno blate ljude koji ih masovno napuštaju, a koji su poštovani u svom mjestu. Politički uspjesi su redovna pojava ove opcije pa su to rezultati od 0,05%, 0,07% ili 0,1% kada je Joška bio barjaktar. Kada su prohtjevi i trošenje bez pravdanja u pitanju, dešava se obrnuta situacija, ispred je cifra od 1 do 9 a iza mnogo, mnogo nula. Oni imaju Press službu, a nemaju telefon na koji se mogu dobiti a ni Interpol ih ne može pronaći (figurativno, a možda i stvarno) ako neko hoće da se učlani.

Preko Crnogorsko dramsko-recitatorskog društva čiji je suosnivač Nacionalni savjet, a preko udruženja „Princeza Ksenija“ koja je organizator pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku, sebi su obezbjeđivali lijepu novčanu korist. Isplaćuju se honorari najbližim saradnicima, inače članovima Savjeta koji bojkotuju rad, putem ugovora o privremeno povremenim poslovima na čak 120 radnih dana, supruzi predsjednika CP isto tako, kupuju se pljeskavice, sintisajzeri i troši se gorivo kao da voze tenkove. Nažalost, to je istina. Dio sredstava se iskoristi na djecu, a veliki dio završi u džepu. Nacionalni savjet ne smije dopustiti da bude nečiji servis za pranje para. Podržaćemo svaku manifestaciju, svako udruženje koje želi da radi u interesu crnogorske zajednice, koje prezentuju kulturu, običaje i tradiciju, ali pljeskavice, keramičke pločice, plate supružnicima i prijateljima-to NE!

Konkursi su sprovedeni posle dvije godine blokade rada Savjeta. Oko prošlih konkursa sve je rečeno. Na ovogodišnjem Konkursu, za sredstva neophodna za rad, javila su se i udruženja članova i funkcionera Nacionalnog savjeta što je moguće jer su svi članovi Savjeta ili članovi ili predsjednici svojih udruženja. Uz pomoć još nekih, oni su i formirali Savjet. Napominjemo da ta ista udruženja nijesu dobila ni jedan jedini dinar, ni cent u 2016. godini, a ni u 2017. godini. Onima koji znaju koliko je teško raditi u takvim uslovima, biće sve jasno. Udruženja koja nisu pravdala sredstva od prije dvije godine nijesu mogla konkurisati. Zanimljivo, od tri takva udruženja, dva pripadaju članovima koji su istovremeno i članovi CP. Uz neviđene pritiske na članove savjeta, sjednica nije održana, a na njoj su bile i tačke dnevnog reda koje su i bitnije za rad Savjeta. Naravnio, to ih ne interesuje. Oni pozivaju predsjednika da osnuje neki antikorupcijski tim u kojem bi bili oni, predlažu da vuk čuva ovce ili su odjednom uvidjeli koliko su oni bili pošteni pa to žele da podjele. Hvala im na tome.

NSCNM u Srbiji se više neće oglašavati, neće učestvovati u spletkama i intrigama dvoje-troje ljudi koji ruše ugled Crnogoraca u Srbiji, neće se valjati u političkom blatu u koji žele da nas ubace i u kojem već godinama obitavaju kao potpuno nebitan faktor. Neka se CP bavi političkim djelovanjem, ali neka nađu drugog domaćina za parazitiranje, neka nađe drugi rijaliti jer vjerovatno je običnim ljudima muka i od njih ali i nas. Njima dugujemo izvinjenje što nijesmo, a trebali smo bolje raditi. NSCNM je institucija i opstaće uprkos ovakvim i sličnim napadima.

Miodrag Becić s.r.

Predsjednik
Nacionalni savjet crnogorske
nacionalne manjine

 

Luča - televizijska emisija posvećena crnogorskoj nacionalnoj zajednici emituje se na drugom programu RTV. Termini emitovanja su ponedeljak u 12h i utorak u 15.20h. Do sada su u emisijama prikazani brojni kulturni događaji koje je organizovao Nacionalni Savjet, kao i udruženja Crnogoraca.